اخبار، آموزش و روایتهایی از پشت پرده تضمین شو
کافیست یک نام کاربری بهویژه آنهایی که مشهورتر هستند در اینستاگرام جستجو کنید تا با انبوهی از پیجها و اکانتهای مختلف مواجه شوید. از سوی دیگر بیشتر ما نیز اسیر پیجهای فیک (Fake) شدهایم. اما چطور میتوانیم پیج واقعی اینستاگرام را از پیج جعلی تشخیص دهیم؟
کلاهبرداری، دزدی، جعل هویت، فحاشی، اخبار کذب و نشر اکاذیب، انتشار محتوای خلاف عرف و… بخشی از اتفاقات ناگواری است که در فضای اینستاگرام رخ میدهد و بسیاری از کاربران و صاحبان اکانتهای اصلی را دچار مشکلات جدی میکند. اما شاید تا حالا به این فکر نکرده باشید که چطور میتوان یک پیج واقعی را از پیج جعلی تشخیص داد. در این مطلب به صورت جامع این موضوع را بررسی میکنیم.
اگر بخواهیم پیج فیک را تعریف کنیم، در واقع به اکانتهای اینستاگرامی گفته میشود که به فرد مشخص و شناختهشدهای تعلق دارند و در عوض برای اهدافی غیر از به اشتراکگذاری محتوای شخصی یا تعامل با رفقا راهاندازی شدهاند. در یک جمله یعنی اینکه پیجهای جعلی کاملا از اهداف اینستاگرام دور هستند.
معمولا چنین پیجهایی برای اهدافی کاری نظیر دنبال کردن اکانتهای دیگر مانند پیج رقبا یا تعامل با اکانتهایی ساخته میشوند که برای خدماتی چون فالوئر، لایک و کامنت هزینه میپردازند. کسبوکارها یا افراد فکر میکنند با خرید این موارد میتوانند در اینستاگرام محبوبتر شوند. به همین دلیل بازار خرید فالوئر یا راهاندازی اکانتهای فیک اینستاگرام حسابی داغ است.
بدونشک برخلاف چیزی که بسیاری از ارائهدهندگان خدمات جذب و خرید فالوئر میگویند، اکانتهایی که می خرید واقعی نیستند و به افراد واقعی هم تعلق ندارند. اما به شکلی ساخته شدهاند که تصور میشود مربوط به یک شخص واقعی است و گاهی هم معتبر بهنظر میرسند. ولی روشهایی برای تشخیص اکانتهای فیک وجود دارد.
برخی اکانتهای جعلی هم هستند که با هدف گشتزنی راحت در فضای اینستاگرام ساخته میشوند تا بتوانند راحتتر هر پستی را ارسال کرده و هر نظری که میخواهند منتشر کنند. البته این حسابهای کاربری مانند نمونههای قبلی تعدادشان زیاد نیست، اما ماهیت این اکانتها هم مانند همان نوع قبلی است که البته با روشهای مرسوم میتوان جعلی بودنشان را تشخیص داد.
تعداد اکانتهای فیک روزبهروز بیشتر میشود و موضوع این حسابهای کاربری خیلی مورد توجه قرار گرفته است. گفته میشود بسیاری از آنهایی که خودشان را اینفلوئنسر میدانند، تعداد زیادی فالوئر خریدهاند. حتی به نظر میرسد سلبریتیهای سرشناس داخلی و خارجی نیز با توجه به اینکه هر چه آمارشان بالاتر باشد نشان میدهد اثرگذارتر از خودِ واقعیشان هستند، اقدام به خرید حجم زیادی فالوئر فیک کردهاند.
البته کسی که اکانت فیک و جعلی میخرد، خودش لزوما فیک نیست، ولی کاملا مشخص است حسابهای جعلی با یک هدف مشخص ساخته شدهاند. باید به این نکته اشاره کنیم، شناسایی اکانتهایی که فالوئر فیک میخرند موضوع متفاوتی است که در این مطلب قرار نیست به آن بپردازیم.
البته موضوع فالوئر و اکانتهای جعلی به اینستاگرام محدود نمیشود و جاهای دیگر نیز وجود دارد. در توییتر، فیسبوک، پینترست، تامبلر و… دیگر شبکههای اجتماعی از این دست اکانتهای جعلی زیاد است. از آنجایی که شبکههای اجتماعی نقش مهم و قابل توجهی در جامعه دارند، افراد زیادی هستند که به دلایل مختلف چشم به حضور دیگران در این رسانهها دوختهاند. بنابراین این روزها حضور فعال در شبکههای اجتماعی مانند یک رزومه قوی میماند.
گاهی اوقات افرادی که درباره نحوه شناسایی اکانتهای فیک اینستاگرام سوال میپرسند، فارغ از اینکه اکانت مورد نظر که آنها را دنبال میکند معتبر یا غیرمعتبر باشد، خودشان چنین قدرت تشخیصی دارند. از آنجایی که بسیاری از افراد اهمیت تعامل و فالو کردن واقعی در اینستاگرام را میدانند، تلاش میکنند فالوئرهای فیک را حذف کنند تا فقط افرادی واقعی دنبالکننده آنها باشند.
بعد از اینکه با اکانتهای فیک و اهمیت شناسایی آنها آشنا شدیم، حالا میخواهیم به روشهای مختلفی بپردازیم که کمک میکند بتوانید یک اکانت جعلی را شناسایی کنید.
یکی از بارزترین نشانههای اکانتهای فیک استفاده از تصاویر غیرواقعی به عنوان عکس اصلی پروفایل است. در واقع صاحبان این حسابهای جعلی تلاش میکنند واقعی به نظر برسند و به همین دلیل در بیشتر مواقع از عکس افراد واقعی مانند افراد سرشناس یا خانمها و آقایان زیبارو استفاده میکنند. به همین دلیل ممکن است چندین اکانت جعلی با تصاویر مشابه ببینید. حتی گاهی از تصاویری استفاده می شود که شاید افراد عادی خیلی تمایل نداشته باشند که چنین عکسی را روی اکانت خود قرار دهند.
چیزی که تقریبا بین تمام اکانتهای فیک در سراسر دنیا دیده میشود این است که وقتی وارد پیج آنها میشوید، پستهای عجیب و غریبی است که در حالت عادی افراد چنین پستهایی نمیگذارند. معمولا بیشتر اوقات فید (Feed) آنها مملو از عکسهای سلفی است و حتی شباهتی به شخص اصلی صاحب اکانت و عکس پروفایل او ندارند. البته پست کردن سلفیهای افراد دیگر توسط اکانتهای فیک خیلی هم دور از ذهن نیست.
ضمن اینکه فید حسابهای کاربری جعلی در اینستاگرام معمولا شامل عکسهایی هستند که خیلی زیبا و حرفهای به نظر میرسند و گویی یک شخص متخصص آنها را ثبت کرده است. اما ناگهان در بین آنها عکسهایی دیده میشود که خیلی فاجعه هستند و حتی موضوعات تصاویر نیز خیلی به هم مربوط نیست.
بنابراین به راحتی تناقض موجود در کیفیت محتوا را میتوانید تشخیص دهید که فقط یک پیچ فیک میتوانند چنین پستهای ناهمگونی داشته باشد.
افرادی که تعداد زیادی از این اکانتهای اینستاگرامی را میسازند، خیلی به صورت استراتژیک کار میکنند. برای اینکه راندمان و کارایی درستی داشته باشند، حسابهای کاربری را میسازند، پروفایل آن را تنظیم میکنند، چند عکس پست میکنند که معتبر به نظر برسند و برای اینکه سریعتر درآمد کسب کنند آن را در دنیای واقعی معرفی میکنند. به معنای دیگر، آنقدر این دوستان عجله دارند که ردپای فیک بودن و جعلی بودن صفحه به جا میماند.
بنابراین، برای شناسایی اکانت جعلی اینستاگرام، میتوانید در بین پستهای آن بگردید و به زمان بارگذاری پستها دقت کنید. معمولا بیشتر آنها در یک یا چند روز با فاصله زمانی نزدیک ارسال شدهاند.
یکی از روشهای مرسوم برای شناسایی یک اکانت فیک این است که تعداد Followers و Followings را با هم مقایسه کنید. همیشه یادتان باشد اکانتهای جعلی فقط با هدف فروش به خریداران فالوئر ساخته میشوند. یعنی این اکانتها تعداد زیادی از افراد را دنبال میکنند و حتی به تعداد حداکثری (دنبال کردن 7500 نفر) میرسند ولی تعداد خیلی کمی آنها را فالو میکنند.
علاوه بر این، بسیاری از اکانتهای فیک همدیگر را فالو میکنند تا معتبر و طبیعی به نظر برسند. در حقیقت، تمام اکانتهای جعلی اینستاگرام با هدف فالو کردن دیگران و کسب درآمد ساخته نشدهاند و برخی برای این ساخته میشوند که برای معتبر و طبیعی جلوه دادن فرایند، اکانتهای فیک دیگر را دنبال کنند.
البته باید به این نکته هم توجه کنید که این فقط یک روش برای تشخیص پیج فیک است و لزوما نمیتوان گفت هر کسی که 7500 نفر را دنبال کرد یا به این عدد نزدیک شد، حتما اکانت جعلی است. برای اینکه بتوانید به جمعبندی برسید، باید از روشهای دیگر نیز استفاده کنید و موارد دیگر را در نظر داشته باشید.
همانطور که پیشتر هم اشاره کردیم، ارائهدهندگان خدمات خرید و فروش فالوئر، اکانتهای فیک را خیلی با عجله و سرعت زیاد میسازند. چون اینستاگرام خیلی روی اکانتهای جعلی و رباتهای حساس است و به محض اینکه رفتار غیرطبیعی را تشخیص دهد، آنها را مسدود میکند. به همین دلیل از زمان ساخت بسیاری از حسابهای جعلی جدید است و زمان زیاد از ایجاد آنها نمیگذرد.
خیلی راحت میتوانید زمان ارسال اولین پست آنها را ببینید. اگر زمان زیادی از انتشار آن نمیگذرد، میتوانید به عنوان اکانت فیک به آن شک کنید، اما یادتان باشد در تصمیمگیری نهایی موارد دیگر هم نقش دارند.
کاربران اکانتهای اینستاگرام را به این دلیل دنبال میکنند که بتوانند محتوای ارزشمند دریافت کنند. هیچوقت در این شبکه اجتماعی نمیتوانید پیجهایی را ببینید با چند عکس معدود که فالوئرهای خیلی زیادی دارند، مگر اینکه این اکانت به یک سلبریتی یا فرد مشهور واقعی تعلق داشته باشد. البته، اگر تعداد زیادی فالوئرها غیرطبیعی باشد میتوان پیج فیک را مشخص کرد، ولی حتی اگر این گونه هم نباشد تعداد کم پستها به تنهایی خودش گویای خیلی چیزهاست.
دلیل موضوع هم خیلی واضح است؛ چراکه به اشتراکگذاری یک پست در اینستاگرام نیاز به زمان و تلاش قابل توجه دارد و ارائهدهندگان خدماتی که مجبورند چنین اکانتهایی بسازند، برای اینکه زود به درآمد برسند میخواهند همه کارها را سریع انجام دهند. به همین دلیل نهایتاً چند پست منتشر را با سرعت منتشر میکنند تا شاید واقعی به نظر برسند.
تعداد کم، کیفیت پایین و عجیب بودن پست میتواند شما را به این نتیجه برساند که با یک اکانت جعلی مواجه هستید.
خیلی واضح است که وقتی تعداد فالوئرهای یک پیج بالاست، ولی میزان مشارکت و تعامل آنها کم است، به احتمال زیادی با یک اکانت فیک روبهرو هستیم. البته که تمام اکانتهای فیک اینستاگرامی فالوئرهای خیلی زیادی ندارند و گاهی برای کسب اعتبار و اینکه همه چیز طبیعی جلوه کند، فقط چند هزار فالوئر جذب میکنند.
اما نکته مهم اینجاست که بیشتر دنبالکنندگان آنها رباتهایی هستند که تعداد زیادی فالوئر ولی با نرخ تعامل پایین دارند. در واقع مشارکت و تعامل زیادی روی پستها اتفاق نمیافتد. از همین روش میتوانید حدس بزنید صفحه موردنظر یا اکانت فیک بوده یا فالوئر جعلی خریده است. پس حواستان باشد اگر اکانتی چندین هزار فالوئر داشت، ولی هر پست آن فقط چند لایک، بازدید یا کامنت گرفته بود، باید به عنوان یک اکانت جعلی دور آن خط قرمز بکشید. افراد واقعی وقتی پیج مورد علاقه خود ار دنبال کنند، قطعا با پستهای آن تعامل خواهند داشت.
یکی دیگر از روشهای تشخیص اکانت فیک، بررسی افزایش فالوئرهای آن حساب کاربری است. وقتی افزایش فالوئرهای به شکل غیرطبیعی و ناگهانی رخ داده باشد، آن اکانت یا فیک است یا به ارائهدهندگان خدمات فالوئرهای جعلی تعلق دارد.
ضمن اینکه چون اینستاگرام به صورت پیوسته با اکانتهای فیک مقابله میکند و آنها را میبندد، حسابهای کاربری جعلی در طول زمان کوتاه تعداد زیادی از فالوئرهای خود را به ناگهان از دست میدهند.
پرواضح است که اکانتهای فیک برای دنبال کردن دیگران ساخته میشوند و در این مطلب بارها به این موضوع اشاره کردیم. ضمن اینکه پیشتر هم گفتیم حتی ممکن است به حداکثر ممکن تعداد فالوکردنها برسند. اما نسبت استاندارد فالوئرها به فالوئینگها باید 1:1 یا کمر باشد، در صورتی که در اکانتهای جعلی این نسبت خیلی نامتناسب بوده و یکی از گزینههای دنباکنندگان یا دنبالشوندگان خیلی زیاد است.
توضیحات مربوط به قسمت بیو (Bio) و داشتن یک پروفایل حرفهای برای هر اکانت واقعی چه به صورت شخصی و چه به صورت تجاری از نان شب واجبتر است. بنابراین باید به صورت تخصصی آنها را تنظیم کرده و زمان زیادی را صرف کنید. اما چون پیجهای فیک خیلی سریع و سرسری ساخته میشوند، بیشتر مواقع وقتی به آنها سر میزنید قسمت بیو و توضیحات پروفایل خالی بوده یا با محتوای بیکیفیت و بیربط پر شده است. البته برخی ممکن است حرفهایتر باشند و چند خط چیزی نوشته باشند یا از چند شکلک استفاده کنند که اوضاع کمی طبیعیتر و معتبرتر جلوه کند.
برای آموزش نوشتن متن برای بیو اینستاگرام و کسب اطلاعات بیشتر کلیک
البته این موضوع خیلی مرسوم نیست، ولی بدترین اتفاقی که برای یک اکانت فیک رخ میدهد این است که هیچ عکسی برای پروفایل خود نداشته باشد. گرچه این موضوع گاهی دیده میشود؛ چراکه سازنده اکانت جعلی آنقدر عجله داشته یا حواسش به قسمتهای دیگر بوده است که فراموش کرده عکسی را برای پروفایل انتخاب کند.
اکانتهای جعلی نهتنها پستها و تصاویر اسپم منتشر میکنند، بلکه در قسمت کامنتها نیز شاهد نظرات تکراری، تککلمهای (خوب، عالی، به منم سر بزنید، پیج خوبی داری و…)، بیربط و اسپم هستیم. در واقع هیچگونه واکنش انسانی و واقعی دیده نمیشود و همه چیز توسط رباتها انجام شده است.
یکی دیگر از مواردی که باید توجه کنید این است که در پیجهای فیک، معمولا کسی پاسخ نظرات درج شده را نمیدهد و در بخش کامنتها هم تعاملی وجود ندارد.
با زدن روی قسمت فالوئرها میتوانید دنبالکنندگان را با نام کاربری و تصویر آنها ببینید. زمانی که در قسمت جستجوی بالای صفحه اعدادی چون صفر یا یک را وارد کنید، اکانتهایی به شما نمایش داده میشود که به عنوان مثال هیچ پست یا یک پست دارند و نشان میدهد این حسابهای کاربری جعلی هستند.
بسیاری از نامهای کاربری بهویژه واقعیها توسط کاربران دیگر گرفته شدهاند و اکانتهای فیک ناچارند سراغ نام کاربری عجیب و غریب و طولانی بروند. به همین دلیل یکی از روشهای شناسایی پیج جعلی، توجه به نام کاربری آن است.
تیک آبی که از سمت اینستاگرام به اکانتهای معتبر داده میشود، میتواند یکی از نشانههای واقعی بودن پیج باشد. اکانتهای زیادی به نام افراد مشهور وجود دارد که از نام کاربری نسبتا مشابه استفاده میکنند، اما تنها مورد واقعی پیجی است که تیک آبی داشته باشد. گرچه ممکن است بعضیها هنوز برای گرفتن این تیک اقدام نکرده باشند که این موضوع تشخیص را برای ما سخت میکند.
بعد از ورود به پروفایل موردنظر با مراجعه به قسمت About This Account و انتخاب Former Usernames متوجه میشوید آیدیهای قبلی چه بوده و چند بار در چه بازه زمانی تغییر کرده است.
به کمک ابزارهای مختلف میتوانید اکانتهای فیک و نحوه فعالیت آنها را بررسی کنید. ابزارهای مختلفی برای این کار وجود دارند که با بررسی اکانتهای دنبالکننده شما میگویند که کدام موارد جعلی هستند. یکی از ابزارهای قوی و معروف در این زمینه Socialblade است که رفتارهای غیرطبیعی اینستاگرام را بررسی میکند. به کمک این ابزار آنلاین میتوانید میزان رشد فالوئرهای یک اکانت، رفتار غیرطبیعی یا اتفاقهای غیرواقعی پیج را بررسی کنید و نسبت به جعلی بودن آن تصمیم بگیرید.
یکی دیگر از ابزارهای تحلیلی که خیلی خوب نرخهای مختلف نظیر نرخ تعامل و دیگر نسبتهای اینچنینی را محاسبه میکند افزونه Upfluence Software برای مرورگر کروم است. به راحتی میتوانید این افزونه را روی مرورگر خود نصب کرده و از امکانات جذاب آن استفاده کنید.
یکی دیگر از روشهایی که میتوانید استفاده کنید و اتفاقا راهکار بسیار خوبی هم هست، بررسی نظرات دیگران در مورد اکانت مورد نظر است. گاهی با جستجو در گوگل و فضای وب یا حتی بررسی برخی کامنتهای اکانت موردنظر خیلی راحت میتوانید بازخورد دیگران را ببینید و به جعلی بودن حساب کاربری پی ببرید.
در گوگل قابلیتی برای جستجو براساس عکس دارد. به کمک این ویژگی خیلی راحت میتوانید عکس پروفایل یا دیگر عکسهای پیج موردنظر را در این موتور جستجو بارگذاری کنید و ببینید آیا تصاویر تکراری هستند یا خیر. این کار به نوعی مهندس معکوس و تلاشی برای همانند یابی است.
حتما میدانید برای اینکه بتوانید از قابلیت لینک بالاکشیدنی در استوریهای اینستاگرام استفاده کنید باید حداقل 10 هزار فالوئر داشته باشید. همین موضوع باعث میشود خیلیها فالوئر فیک بخرند و بعد از بررسی دقیق متوجه میشوید میزان تعامل کاربران با پیج در حد تعداد دنبالکنندگان نیست. یعنی تعداد بازدیدها، لایک، کامنت یا بازنشر پستها انگشتشمار است!
حجم زیادی از اکانتهایی که در دنیای دیجیتال و بهویژه شبکههای اجتماعی نظیر اینستاگرام دیده میشود، فیک و جعلی هستند. این حسابهای کاربری صرفا با هدف ارائه خدمات مالی مانند خرید و فروش فالوئر یا دنبال کردن اکانتهای فیک دیگر ساخته شدهاند تا شرایط را معتبر و طبیعی جلوه دهند.
برای پاکسازی صفحه خود از اکانتهای فیک یا تشخیص اکانتهای جعلی روشهای بسیار زیادی وجود دارد که باعث میشود فقط با افراد واقعی تعامل داشته باشد. در این مطلب به طور مفصل به این موضوع پرداختیم که با چه روشهایی میتوانید پیج واقعی و جعلی را تفکیک کنید. بسیاری از این روشها به زمان و نحوه فعالیت اکانت موردنظر و طبیعی بودن رفتار صاحب پیج ارتباط دارد.
یک فریلنسر قدیمی و علاقه مند به ساختن و خلق کردن که یه روزی یه کسی میشه!
شما اولین نفری باشید که نظر می دهید